PvdA/GroenLinks en het CDA in de gemeente Veere zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met het voornemen van de coalitiepartijen om woensdag twee van de drie wethouders te benoemen.

SGP/ChristenUnie, Dorpsbelangen en Toerisme Veere (DTV) en de VVD hebben maandag aan de burgemeester gevraagd om woensdag een raadsvergadering te houden waarin Arie Schot (SGP/CU) en Marcel Steketee (DTV) worden geïnstalleerd tot wethouder.

Uit deze aankondiging bleek dat Bert van Halderen van de VVD de beoogde wethouder is die nader wordt onderzocht in verband met zijn integriteit.

Uitstel

De installatievergadering van afgelopen donderdag werd op het laatste moment uitgesteld, omdat Bureau Berenschot nader onderzoek wilde doen naar, zoals burgemeester Rob van der Zwaag het toen zei, één van de wethouderskandidaten.

Volgens Chris Maas van PvdA/GL en Pieter Wisse van het CDA zijn er in het kader van het uitstel afspraken tussen de partijen gemaakt. Maas en Wisse zeggen dat niemand mededelingen zou doen over welke van de kandidaten het ging en niet over de inhoud. Ook zou het extra onderzoek worden afgewacht.

Vrijdag

De resultaten verschijnen vrijdag. Als laatste maakten de partijen de afspraak dat ze een nieuwe datum voor de installatie samen zouden afspreken. "We zijn nu, zonder overleg, geconfronteerd met een nieuwe datum. Een raadsvergadering op heel korte termijn, waarin twee van de drie beoogde wethouders zullen worden benoemd. Er wordt dus niet gewacht op de uitkomst van het onderzoek", schrijven Maas en Wisse.

Onzin

Het argument van de coalitiepartijen dat haast is geboden vinden de oppositiepartijen onzin, omdat het benoemen van twee wethouders volgens hen niet spoedeisend is. "Wij hechten zeer aan zorgvuldigheid, zeker wanneer integriteit in het geding is."

De twee partijen vinden dat de nieuwe coalitie afspraken niet nakomt. Ze vinden dit 'respectloos en beschamend'. "Het schaadt het vertrouwen en de kans op een goede samenwerking."