Vertegenwoordigers van de uiteen gevallen Kapelse coalitie van VVD, SGP en CDA hebben maandagmiddag tevergeefs geprobeerd er alsnog samen uit te komen. "De lijmpoging is mislukt", laat VVD-voorman Jon Herselman maandagavond namens de drie partijen weten.

"De standpunten zijn ongewijzigd gebleven, waardoor de lijmpoging geen kans van slagen heeft", maakt Herselman bekend. "Om deze reden dient SGP-wethouder Marco Kleppe zijn ontslag in."

Anderhalve week geleden stapte de SGP op uit de coalitie vanwege de opstelling van de VVD rondom de zondagsopenstelling voor winkels. In het coalitieakkoord was de openstelling van winkels op zon- en feestdagen opgenomen, maar alleen voor het toeristische Wemeldinge.

Bij de behandeling van dit voorstel in de gemeenteraad op 29 mei stelden Gemeentebelangen, PvdA en D66 voor de winkelopenstelling op zon- en feestdagen in de hele gemeente toe te staan.

Meerderheid

Dit voorstel behaalde een meerderheid in de raad, omdat ook de VVD ermee instemde. Hiermee verspeelden de liberalen het vertrouwen van de staatkundig gereformeerden, aldus SGP-fractievoorzitter Henk Keurhorst.

De SGP stapte vervolgens uit de coalitie.