Waterschap Scheldestromen begint eind deze maand met het renoveren van de rioolgemalen Oostdijk, in de gemeente Reimerswaal, en Driewegen, in de gemeente Borsele. Het werk duurt naar verwachting vier weken.

De gemalen uit de jaren '70 en '80 hebben groot onderhoud nodig om de inzetbaarheid te kunnen waarborgen, laat het waterschap weten.

De werkzaamheden bestaan uit het vernieuwen van de pompen van het gemaal. Ook krijgen de rioolgemalen een nieuwe elektrische installatie. Het leidingwerk rondom de gemalen wordt aangepast en het beton in de kelders van de rioolgemalen krijgen een nieuwe beschermlaag.

Na de werkzaamheden wordt nieuwe verharding rondom de gemalen aangebracht. De kosten van de renovatie bedragen ongeveer 300.000 euro per rioolgemaal.

Hinder

Tijdens de werkzaamheden voert een tijdelijke pompinstallatie het rioolwater af naar de rioolwaterzuiveringen. Omdat de gemalen tegen een woonwijk liggen, kunnen de omwonenden, met name de bezoekers van het sportveld in Oostdijk, hinder ondervinden van de aan- en afvoer van materiaal.

Ook kunnen de tijdelijke pompinstallaties voor direct omwonenden enige overlast veroorzaken.

De voorbereidende werkzaamheden voor rioolgemaal Driewegen beginnen donderdag (24 mei) en voor rioolgemaal Oostdijk op donderdag 7 juni. De werkzaamheden worden van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 en 19.00 uur uitgevoerd.

Afvalwater

Rioolgemalen voeren het afvalwater van woonkernen af naar de rioolwaterzuivering. Daar wordt het rioolwater schoongemaakt en gaat het uiteindelijk terug de natuur in.

Het rioolwater van Oostdijk gaat via het rioolgemaal aan De Ommegank naar de zuivering in Waarde. Van de Platteweg in Driewegen gaat het afvalwater naar het rioolgemaal Ovezande en uiteindelijk naar de zuivering Willem Annapolder in Kapelle.