SGP/ChristenUnie zet in de gemeente Veere in op een samenwerking met DTV en de VVD. De partij van de vorige week afgetreden wethouder Jaap Melse sprak weken met PvdA/GroenLinks en het CDA, maar zegt het vertrouwen in die partijen op.

De mededeling komt als donderslag bij heldere hemel voor de twee partijen. PVDA/GroenLinks sprak van ''constructieve onderhandelingen'' tussen de beoogde coalitiepartijen. CDA noemt de onderhandelingen ''plezierig''.

Bij Arie Schot (SGP/ChristenUnie) riepen de onderhandelingen een heel ander gevoel op. Hij heeft tegen informateur Geurt van der Haar gezegd dat hij ''te weinig draagvlak voelde''. 

De problemen ontstonden bij het verdelen van de portefeuilles. "De uitkomsten van een gesprek tussen de beoogde wethouder van de SGP/ChristenUnie en de beoogde wethouder van het CDA eind vorige week waren zo teleurstellend dat daarmee elke poging tot voortzetting van de gesprekken bij voorbaat bestemd zijn te mislukken'', zegt Schot.

Integriteit

De switch komt een paar dagen nadat Jaap Melse zijn functie neerlegde vanwege een rapport over zijn integriteit. Dat de SGP/ChristenUnie in zee gaat met DTV en de VVD is opvallend, omdat de confessionelen kort na de verkiezingen het vertrouwen opzegden in DTV.

De keuze voor de VVD valt ook op, omdat deze partij in het advies van Van der Haar als enige buiten de boot viel. De drie partijen hebben inmiddels een intentieovereenkomst getekend. "We willen vooral uitstralen dat Veere niet op slot moet", aldus Schot.