Door het gebruik van sensoren wil de gemeente Vlissingen meer te weten over het aantal bezoekers in de stad en de manier waarop zij zich verplaatsen. De informatie is nodig voor beleidvorming over de binnenstad en toerisme.

De sensoren worden op strategische posities geplaatst door City Traffic. De gemeente is een driejarig abonnement aangegaan. Daarvoor wordt 37.359 euro betaald.

De tien tot twaalf sensoren worden binnen twee maanden geplaatst op de boulevard, in het winkel- en horecagebied en in de Spuikom. 

Met dit systeem kan de gemeente bijvoorbeeld zien hoeveel mensen er bij evenementen aanwezig zijn, maar ook welke routes bezoekers afleggen door de stad en hoe de parkeervoorzieningen gebruikt worden.

Privacy

Het systeem zou de privacy van de bezoekers niet schaden. ''De sensoren maken gebruik van wifi-signalen die telefoons uitzenden en worden direct versleuteld'', laat het college van B&W weten. ''Met dit systeem is de persoon of eigenaar van de telefoon niet te achterhalen. De sensoren kunnen ook geen beelden opnemen.''

Beleidvorming

"Met de informatie kunnen we ons beleid voor de binnenstad en het toerisme verbeteren", verwacht wethouder Josephine Elliott. De gemeente werkt samen met de horecaondernemers en de Vlissingse Ondernemers Centrale (VOC) aan een actieplan voor de binnenstad.

Ook vernieuwt Vlissingen haar toeristische visie.''De gegevens zijn nodig om acties en maatregelen te kunnen onderbouwen. Deze informatie kunnen we ook gebruiken bij de organisatie van evenementen en het nemen van verkeers- en parkeermaatregelen.''