Alle inwoners van de gemeente Goes, die niet in een flat of appartementencomplex wonen, krijgen de komende weken twee nieuwe rolcontainers: één voor het restafval en één voor groente-, fruit- en tuinafval.

Het omruilen heeft te maken met de invoering van diftar op 1 januari.

De gemeente gaat vanaf 1 juli proefdraaien met het systeem waarin bewoners betalen per keer dat ze restbak buiten zetten. Elke keer dat een Goesenaar volgend jaar deze op de stoep zet, kost hem dat vier euro. Dat bedrag komt bovenop het basisbedrag dat de inwoners betalen.

Chip

De grijze kliko’s voor het restafval hebben een chip waarmee de gemeente ziet hoe vaak deze wordt geleegd. Goes moet in anderhalve maand 14.500 grijze rolcontainers en 14.500 groen voor gft-afval omruilen. "Een enorme klus", zegt ze zelf.

Omruilen

Bewoners krijgen een brief wanneer hun afvalbakken worden omgeruild. De nieuwe containers hebben een inhoud van 240 liter. Dat is meer dan sommige mensen nu hebben. Goesenaren konden altijd een tweede kliko voor restafval aanvragen, maar die mogelijkheid bestaat niet meer. Een tweede gft-container aanvragen kan nog wel.

Kilo

Net als alle gemeenten wil Goes de hoeveelheid restafval terugdringen. In 2020 mag het nog maar 100 kilo per persoon zijn. Het heeft jaren rond de 250 kilo geschommeld.