Ad Schenk heeft woensdagavond gezegd dat het CDA, VVD en SGP/ChristenUnie samen verder moeten gaan in de gemeente Goes.

De informateur maakte in het stadskantoor zijn bevindingen bekend aan de nieuwe gemeenteraad. Hij zei dat de meeste partijen hebben aangegeven voorstander te zijn van een coalitie van drie partijen.

Dat kan alleen als de huidige coalitie doorgaat. Wel moet er een nieuwe werkwijze komen. Schenk denkt dat een coalitie op hoofdlijnen goed zou zijn. "De partijen vonden het te veel dichtgetimmerd. Ze willen dat er meer aan de voorkant wordt overlegd, dat er meer samen met de raad tot stand wordt gebracht", zei hij. 

Derk Alssema, de nummer één van het CDA, de grootste partij met vijf zetels, nam het advies ter harte. "We gaan actiever investeren in een breder draagvlak voor collegevoorstellen." Schenk noemde de discussie als een goede testcase. "Begin daarmee eens opnieuw. Kijk met alle raadsleden eerst aan welke voorwaarden dat beleid moet doen en neem daarin alle zaken mee, voordat je over aantallen gaat praten." 

Het CDA heeft vijf zetels. De VVD en SGP/ChristenUnie hebben er beide vier. De nieuwe coalitie heeft daarmee samen dertien van de vijfentwintig zetels. Nieuwkomer Nieuw Goes is met drie zetels in de gemeenteraad gekomen. GroenLinks, PvdA, Partij voor Goes en D66 hebben twee zetels en de SP heeft er een.