Het proces tegen een man uit Middelburg die in 2014 een negentienjarige jongen doodstak, moet opnieuw worden gedaan, vindt de Hoge Raad. 

De man, Robert ter B., werd in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar celstraf. Maar hij vocht dat aan bij de hoogste rechter, omdat hij vond dat het gerechtshof in Den Bosch zijn beroep op noodweer ten onrechte terzijde had geschoven.

De steekpartij volgde op onenigheid die de destijds 51-jarige Middelburger had met een groepje jongeren. Zij zouden hem al vaker hebben getreiterd. Begin maart 2014 had het slachtoffer de man achtervolgd tot in het halletje van een café op de Turfkaai. Daar stak Ter B. zijn belager neer, volgens zijn advocaat omdat hij geen kant meer op kon.

Het gerechtshof meende echter dat er geen sprake was van noodweer, omdat de verdachte zich aan de aanval had kunnen en moeten onttrekken door het café in te lopen. Maar de Hoge Raad vindt dat noodweer op ontoereikende gronden is afgewezen.

Nieuwe berechting

Volgens de hoogste rechter sluit de motivering van het hof niet aan bij de verklaring die de verdachte heeft afgelegd over de fatale gebeurtenissen. De zaak wordt terugverwezen naar Den Bosch voor een nieuwe berechting.