In een buitengebied in Rilland zijn zondagavond politieagenten en brandweerlieden agressief bejegend nadat dienders polshoogte kwamen nemen bij een vuur zonder vergunning.

Het vuur had op dat moment een oppervlakte van ongeveer 50 vierkante meter en werd met een verreiker gevoed, meldt de politie. De bestuurder van het apparaat gooide onder andere plastic, pallets en autobanden op het vuur.

Agenten belden al snel de brandweer om het vuur te blussen. Toen de brandweerlieden arriveerden, bleek de brandweer het vuur niet te kunnen blussen, vanwege een gebrek aan water.

Met de verantwoordelijke van het vuur werd toen afgesproken dat zij het vuur zouden laten uitbranden en geen nieuw materiaal meer zouden opgooien.

Agressie

Het ingrijpen werd bemoeilijkt, omdat er door de aanwezigen direct agressief gereageerd werd op de politie en brandweer. Vooral de brandweerlieden werden op een dreigende manier benaderd door de bestuurder van de verreiker.

Hij benadrukte zijn agressie door te dreigen met de machine op de brandweerlieden in te rijden. Even leek hij ook van plan te zijn dit te doen door in de richting van de brandweermannen te rijden. Uiteindelijk bleek de bestuurder te bluffen.

De brandweerlieden gaan aangifte doen van bedreiging. Met het Openbaar Ministerie (OM) is afgesproken dat de strafeis bij geweld tegen medewerkers met een publieke taak wordt verhoogd. Ook werd tegen de verantwoordelijke proces verbaal aangezegd, vanwege het stoken van een vuur zonder vergunning.