De ondernemers in de binnenstad pleiten in een open brief aan de gemeente Goes voor twaalf reguliere koopzondagen en de vrijheid om daarnaast open te gaan als ze het willen.

De winkels in het centrum mogen nu acht keer per jaar open. "Horecazaken, pompstations en supermarkten mogen alle dagen open zijn. Dit zien wij als oneerlijke concurrentie", schrijven de ondernemers. "Wij vinden het ook niet meer van deze tijd dat de gemeente bepaalt wanneer een winkel open en dicht mag zijn."

Verbod

De discussie over de koopzondagen is eind vorig jaar weer in alle hevigheid losgebarsten toen winkeliers op de laatste zondag voor Kerst de deuren wilden opengooien, maar burgemeester Herman Klitsie dit verbood.

De Goese ondernemers willen dat het beleid op zijn minst hetzelfde wordt als in Middelburg. Daar zijn al langer twaalf reguliere koopzondagen per jaar en mogen winkels verder elke zondag open als ze dat willen, iets wat overigens lang niet elke week gebeurt.

Beschermen

De Goese winkeliers verwerpen het vaak gebruikte argument dat je met een beperkt aantal koopzondagen de kleine ondernemer zou beschermen. "Een vreemde smoes", noemen ze het. "Wij zijn volwassen genoeg om zelf te bepalen of we open kunnen gaan of niet. Maakt u zich geen zorgen, wij nemen onze rust. Dat kan ook op andere dagen dan op een zondag."