Gedeputeerde Carla Schönknecht van de provincie Zeeland geeft maandag in Middelburg het startsein voor samenwerkingsverband 'de Zeeuwse Natuur'. Hierin bundelen natuurorganisaties hun krachten rondom natuureducatie en -beleving.

Samen met leerlingen van de Vrije School Zeeland en de samenwerkende partners plant Schönknecht maandag in wijkboomgaard Sprenckweide fruitbomen, als symbool voor een vruchtbaar samenwerkingsverband.

"De vrijheid, zeelucht, dynamiek en ruimte in Zeeland is een bron van ontspanning, beleving en activiteit", laat de provincie dinsdag weten.

Het Zeeuwse Landschap, Terra Maris, IVN Natuureducatie, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Nationaal Park Oosterschelde bundelen daarom hun aanbod aan natuureducatie en -activiteiten.

"Zo wordt de impact van natuureducatie in Zeeland vergroot. De vijf partners scharen zich achter één missie: natuurkennis delen, natuurbeleving bevorderen en actieve maatschappelijke betrokkenheid bij de Zeeuwse natuur stimuleren."

Kinderen

De ambitie van de Zeeuwse Natuur is om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van de Zeeuwse natuur. "Hoe meer je het belang van de natuur inziet, hoe beter je ervoor gaat zorgen." 

Kinderen vormen een belangrijke doelgroep van het samenwerkingsverband.

"De natuur is goed voor de gezondheid van kinderen en zij zijn de natuurbeschermers van de toekomst." Daarom plant de gedeputeerde bomen samen met de leerlingen. "Met deze plantactie zijn insecten een handje geholpen en kunnen de leerlingen van dichtbij observeren hoe fruit van bloesem een vrucht wordt."

Buitenlessen

De leerlingen doen maandag samen met de gedeputeerde en natuurorganisaties een oproep aan alle Zeeuwse leerkrachten om meer buitenlessen te geven. "Niet alleen natuurlessen, ook vakken als rekenen en taal kunnen prima buiten plaatsvinden. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties, maar ook leuk."

Leerkrachten worden dan ook opgeroepen om mee te doen aan de Nationale Buitenlesdag op 10 april. Elke Zeeuwse school die meedoet, krijgt van het samenwerkingsverband een fruitstruik op hun schoolplein.