De Kapelse wethouder Marco Kleppe reikt donderdagmiddag het certificaat ‘Dementievriendelijk Kapelle’ uit aan de receptiemedewerkers en het grand café van Cederhof in Kapelle. De gemeente hoopt dit certificaat binnenkort zelf ook te behalen.

Een werkgroep, onder leiding van Cederhof Welzijn, is vorig jaar begonnen met het project ‘Dementievriendelijk Kapelle’. Dit staat voor een gemeente die rekening houdt met mensen met dementie.

Met het project wil de werkgroep het bewustzijn over dementie onder de inwoners en ondernemers van de gemeente vergroten, zodat ze dementie eerder herkennen en mensen met dementie beter kunnen helpen. 'Het project breidt zich steeds meer uit over de gemeente', aldus de gemeente.

Kleppe is trots op de medewerkers van het café en de receptiemedewerkers van Cederhof. Hij hoopt dat de Kapelse samenleving het goede voorbeeld volgt en zich aansluit bij het project.

Zo kunnen ondernemers de training ´Goed omgaan met dementie´ volgen. Inwoners kunnen zich aanmelden als ´dementievriend´. Meer informatie hierover kan worden ingewonnen bij Cederhof Welzijn.  

Beperkingen

Mensen met dementie en kwetsbare ouderen blijven langer thuis wonen. 'De omgeving is hierop niet altijd ingericht. Daardoor ervaren mensen met dementie soms ook extra beperkingen en voelen zich niet begrepen door hun omgeving.'

Mantelzorgers voelen zich vaak zwaar belast met de zorg voor een naaste met dementie en moeten vaker beslissingen nemen voor de ander. Het project wil hen begeleiding bieden en de kennis over dementie in de samenleving vergroten.