Zestien Zeeuwse jongeren gaan donderdag (15 februari) op de Markt in Middelburg in gesprek met het publiek over de klimaatverandering.

De actievoerende jongeren zijn betrokken bij het project Finding Roots en doen mee met de landelijke campagne 'Kies voor Klimaat' van Urgenda. Ze willen laten zien dat veel verschillende mensen zich zorgen maken over het klimaat en zich inzetten voor concrete oplossingen.

Op de campagneposters staan onder andere directeuren, bekende Nederlanders, lokale politici, jongeren en ondernemers.

Ook gedeputeerde Ben de Reu van de provincie Zeeland heeft zich bij de campagne aangesloten. De jonge generatie daagt nu andere Zeeuwse politici, bestuurders, ondernemers en 'groene vernieuwers' uit een eigen poster te ontwerpen.

'Hiermee wordt zichtbaar dat er veel lokale duurzame initiatieven in Zeeland zijn en dat wij in gezamenlijkheid werken aan concrete oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan', laat Switch, betrokken bij de organisatie, weten.

Uitdagen

De jongeren dagen ook het winkelend publiek uit om bewuster en duurzamer te leven. 'De jongeren portretteren hen donderdag op ludieke wijze.' De actievoerders willen zoveel mogelijk Zeeuwen een podium te geven om hun zorgen van klimaatverandering te uiten. 'De jongeren weten zeker dat meer mensen de wil hebben om om het tij te keren.'

De jongeren van Scalda, de HZ University of Applied Sciences en de provinciale jongerendenktank Jouw Zeeland volgen het opleidingstraject Finding Roots. Het gaat over leiderschap en duurzaamheid voor jonge professionals en helpt hen competenties te ontwikkelen die horen bij een 'duurzaam leider'.

Naast het volgen van workshops en trainingen over duurzaamheid komen de studenten ook zelf in beweging voor een betere wereld.