Uit handen van gedeputeerde Carla Schönknecht van de provincie Zeeland en wethouder René Molenaar van Veere ontvingen René en Inez Melis van vakantiepark de Meerpaal in Zoutelande donderdag een cheque van 5000 euro voor plannen om hun bedrijf CO2-neutraal te maken. Ook de campings Olmenveld in Serooskerke, Ons Buiten in Oostkapelle, Duinzicht in Dishoek en Kreekebos in Westkapelle krijgen zo'n innovatievoucher.

Het afgelopen jaar deden de provincie Zeeland, Economische Impuls Zeeland (Impuls) en de Recron een proef met de innovatievouchers om Zeeuwse ondernemers in de verblijfsrecreatie te helpen bij de ontwikkeling van hun bedrijf.

Met een voucher kunnen ondernemers met vernieuwende ideeën voor maximaal 5.000 euro kennis van buiten inhuren.

De Meerpaal wil graag over tien jaar een CO2-neutraal bedrijf zijn. De voucher wordt gebruikt om hiervoor de eerste stappen te zetten. 

"In 2009 kregen we de Innovatieprijs, voor de meest innovatieve camping", vertelt Melis. "Nu krijgen we een voucher. Dat vind ik mooi. Mijn vader heeft er ooit voor gezorgd dat we de eerste camping waren met een doorspoeltoilet. Dat kun je je nu niet meer voorstellen, maar het geeft wel het belang aan van blijvende vernieuwing.'

Melis hoopt die honderd procent onder meer te bereiken door – nog meer dan nu – gebruik te maken van aardwarmte en door zonnepanelen te plaatsen. 

Geslaagd

De proef met innovatievouchers is volgens de betrokken partijen geslaagd. Dat betekent dat opnieuw geld, nu van de gemeenten, en innovatiekracht van Impuls en Recron kunnen worden ingezet om recreatieondernemingen te helpen zich verder te ontwikkelen.

Gedeputeerde Schönknecht is blij dat de gemeenten Veere en Schouwen-Duiveland het initiatief hebben overgenomen. "Ik hoop dat de ondernemers met een voucher een inspiratiebron zijn voor collega's. Je moet blijven vernieuwen. Dat is goed voor je eigen bedrijf, maar ook voor de toeristische sector als geheel in Zeeland."

De gedeputeerde hoopt dat meer gemeentes Veere en Schouwen-Duiveland volgen.

"Ik vind het fijn dat we ondernemers hebben die durven innoveren, die hun nek durven uitsteken en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben gestaan", zegt wethouder Molenaar. "Ik weet dat we meer van dit soort ondernemers hebben in Veere. Laat hen een voorbeeld zijn voor anderen.'

Adviseur

Met de innovatievoucher kan een bedrijf bijvoorbeeld een toeristisch adviseur inhuren die helpt bij het schrijven van een nieuw bedrijfsplan. Voorwaarde om in aanmerking te komen voor een voucher is dat de ondernemer zelf ook minimaal 5.000 euro betaalt. Klik hier voor meer informatie.