Het conflict over het energiesysteem in de wijk Ouverture is beslist. De gemeente Goes is dinsdag in het gelijk gesteld door de rechtbank, nadat het Nederlandse Arbitrage Instituut vorige week al in het voordeel van de gemeente had beslist.

De gemeente had die zaak aangespannen, omdat exploitant Eteck van het warmte-koude-opslag-systeem niet wilde meewerken aan de overdracht aan DNWG Infra vanaf 1 januari.

De rechter heeft deze week gezegd dat de gemeente alles volgens de regels heeft gedaan. Het WKO-systeem is vijftien jaar geleden aangelegd, toen de wijk van 240 woningen, twee appartementencomplexen en een brede school is gebouwd. Ouverture was toen één van de eerste wijken in Nederland met zo’n collectief systeem.

Vooral in de eerste jaren zijn er veel technische problemen geweest. Eteck nam de exploitatie over in 2012 van Essent. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen veel geld gestoken in verbeteringen en wilde het daarom blijven exploiteren.

Enquête

Het contract met Eteck loopt echter op 31 december af. Eerder dit jaar heeft een grote meerderheid van de bewoners van Ouverture gezegd verder te willen met DNWG Infra. Die enquête was opgesteld in overleg met de bewoners, Eteck en DNWG Infra.

"Het kan natuurlijk dat je het als partij niet eens met het doorlopen traject, maar in dit geval vonden we dit vreemd. Eteck heeft zelf actief bijgedragen aan het traject", zegt wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes. "We zijn erg blij met beide uitspraken. Vooral voor de inwoners van Ouverture. Nu hebben ze eindelijk duidelijkheid."