Krabbendijke wil de jaarwisseling vieren met een vreugdevuur. Inwoners van Reimerswaal hebben hiervoor een vergunning aangevraagd. 

De gemeente Reimerswaal neemt zelf geen initiatieven meer voor vreugdevuren, maar maakt ze wel mogelijk als inwoners dit zelf regelen. Ze konden tot donderdag een vergunning aanvragen en er is alleen een verzoek uit Krabbendijke gekomen, vertelde burgemeester José van Egmond. 

De gemeente gaat met de aanvragers uit Krabbendijke in overleg over de verdere invulling van hun plan. De initiatiefnemers moeten zelf een voorstel aandragen voor een locatie voor het vreugdevuur in Krabbendijke. Ook zijn ze verantwoordelijk voor toezicht op het vreugdevuur.

De gemeente beoordeelt de vergunningaanvraag op veiligheid en milieueisen.

"We gaan voor feestelijke vieringen in alle kernen", vertelde burgemeester Van Egmond eerder al. Door de inwoners bij de organisatie van het vreugdevuur te betrekken, voelen ze zich medeverantwoordelijk en dat helpt tegen mogelijke overlast tijdens de jaarwisseling, hoopt de gemeente.

Vuurwerkvrij

Om excessen te voorkomen neemt Reimerswaal net als afgelopen keer strengere maatregelen tijdens Oud en Nieuw. Zo geldt er weer een alcoholverbod in Krabbendijke, omdat de overlast in dit dorp de afgelopen jaren het grootst was. Daarnaast stelt Reimerswaal wederom vuurwerkvrije zones in bij zorgcentra.

De afgelopen jaarwisseling is zonder noemenswaardige incidenten verlopen, liet de toenmalige waarnemend burgemeester van Reimerswaal Piet Zoon tijdens de nieuwjaarsreceptie weten. ‘Veel mensen bedankten me voor de maatregelen, omdat het daardoor rustig was’, aldus Zoon.

Er zijn in Reimerswaal voor de komende viering van oud en nieuw evenveel agenten actief als de afgelopen keer. Gemeentemedewerkers controleren strenger op potentieel stookmateriaal voor vreugdevuren zonder vergunning en verwijderen dit.

Vernieling

Reimerswaal zet ook in op het terugdringen van de schade aan gemeentelijke eigendommen. De gemeente denkt erover kwetsbare objecten weg te halen of af te sluiten tegen vernieling. “Dat zou niet nodig moeten zijn”, vindt Van Egmond.

Het wordt voor haar de eerste jaarwisseling als burgemeester van Reimerswaal. “Ik hoop dat ik bij de nieuwjaarsreceptie ook kan vertellen dat we geen grote bedragen hoeven neer te tellen voor schade van de jaarwisseling”, zegt Van Egmond.