De gemeente Borsele gaat vanaf januari het afval op een andere manier inzamelen. 

De omslag is gemaakt nadat de gemeente besloot om een achterlader in te ruilen voor een zogenoemde zijlader. Daarop kan een chauffeur het alleen af, de bakken worden automatisch geleegd.

Met de komst van de nieuwe wagen zijn de routes aangepast. Het huisvuil wordt nu niet meer per dorp opgehaald, maar de routes zijn gemaakt op basis van postcodes en huisnummers.

Plastic

Ook neemt de gemeente het plastic niet meer tegelijkertijd mee met het restafval. "Onze kleine wagen maakt daarvoor een aparte route", zegt wethouder Kees Weststrate van de gemeente Borsele.

Alle inwoners krijgen een brief over de nieuwe ophaaltijden en een afvalkalender. Bovendien krijgen ze informatie over hoe ze de bak voortaan moeten aanbieden en op welke plaats ze deze moeten zetten.

Goes

Weststrate ziet de nieuwe ophaalmethode als een stap in de goede richting. Net als andere gemeenten moet Borsele in 2020 op een gemiddelde van honderd kilo restafval per inwoner zitten. "Daar zullen we nog meer voor moeten doen. Dat halen we niet met alleen maar stimuleren. Daar is echt een ander systeem voor nodig."

In Goes wordt volgend jaar een systeem ingevoerd waarin inwoners vier euro moeten betalen voor elke keer dat ze de grijze bak buiten zetten.