NAALDWIJK - ''Je kan de pot op.'' Dat zijn de woorden die demissionair premier Jan Peter Balkenende maandag gebruikte om het VVD-beleid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking te omschrijven.

Volgens de CDA-lijsttrekker wil de VVD alleen maar ''de mooie dingen'' uit het buitenland binnenhalen, maar voert de liberale partij geen geïntegreerd buitenlands beleid.

Balkenende sprak maandag op de verkiezingsslotmanifestatie van het CDA in Naaldwijk. Partijgenoot Maxime Verhagen, demissionair minister van Buitenlandse Zaken, viel Balkenende op diezelfde bijeenkomst bij.

''Het is raar dat de VVD nationalistischer is gaan werken. Juist voor zo'n partij die de economie hoog in het vaandel heeft. Het is kortzichtig.''

Internationale opstelling

Tijdens de manifestatie in het Westland roemde Balkenende de internationale opstelling die de plaatselijke tuinders hebben. Volgens hem zou de VVD meer van die mentaliteit moeten overnemen.

''De VVD maakt keuzes die niets te maken hebben met internationale oriëntatie. Die partij stelt zich op als een PVV Light.'' Volgens de premier maakt de VVD te weinig werk van ontwikkelingssamenwerking. ''Je kan niet alleen maar mooie dingen importeren uit bepaalde landen en zeggen: voor de rest kan je de pot op. Dat gaat niet. Ontwikkelingssamenwerking is belangrijk.''

Stabiel beleid

Verhagen bleef Balkenende bijvallen. ''Een stabiel buitenlands beleid is belangrijk voor onze bedrijven die werken in een internationale omgeving'', zei hij richting 'zwevende' ondernemers.

Balkenende vertrouwde de zaal toe dat hij dezer dagen keihard werkt. ''Straks moet ik naar de talkshow Knevel & Van den Brink en morgenochtend zit ik alweer bij Goedemorgen Nederland. Ik ben dus druk, maar voel me totaal niet vermoeid. Dat komt door u'', zei hij richting de zaal. ''Ik wens Nederland woensdag een mooi resultaat van het CDA toe. Ik val aan. Volg mij!'', waarna de Westlanders hem een staande ovatie gaven.