DEN HAAG - VVD-leider Mark Rutte vindt dat er na de verkiezingen van woensdag zo snel mogelijk een nieuw kabinet moet worden gevormd.

Dat kabinet kan dan de begroting voor volgend jaar opstellen en deze op Prinsjesdag presenteren aan de Tweede Kamer.

''Het zou echt verkeerd zijn als dat niet een begroting is van het nieuwe kabinet'', zei Rutte vrijdagavond in het televisieprogramma Nova Politiek.

De coalitieonderhandelingen moeten volgens hem zo kort mogelijk duren. Een lange formatie, zoals in het verleden weleens het geval was, ''kunnen we ons echt niet veroorloven''.

Overeenstemming

Daarom moet er na de verkiezingen direct worden bekeken welke partijen programmatisch tot overeenstemming kunnen komen, aldus Rutte. Vervolgens moeten die partijen proberen er zo snel mogelijk uit te komen ''zodat je de begroting kunt opstellen''.

Rutte toonde zich verder verbaasd over de recente opmerking van Gerrit Zalm dat het moeilijk haalbaar zal zijn de 30 miljard euro terug te halen die in de redding van ABN Amro en Fortis Bank Nederland is gestoken.

Vroegtijdig

''Ik zou zeggen: Gerrit wees iets ambitieuzer'', zei Rutte over de topman van de staatsbank en de vroegere VVD-minister van Financiën.

Rutte vindt de opmerkingen van Zalm ''vroegtijdig'' en riep de top van de bank op er keihard voor te knokken om ''zoveel mogelijk en zo mogelijk dat hele bedrag'' terug te krijgen.