DEN HAAG - CDA-prominent Maxime Verhagen is verbaasd hoe de VVD blijft aanschurken tegen de PVV. Dat zei de demissionair bewindsman van Buitenlandse Zaken vrijdag tijdens een campagnebijeenkomst van zijn partij.

VVD-leider Mark Rutte heeft al gezegd dat de afstand tussen zijn partij en de PvdA ''buitengewoon groot'' is. Verhagen ziet ook grote afstand tussen VVD en PVV.

Het programma van de partij van Geert Wilders staat volgens de nummer drie op de kandidatenlijst van het CDA haaks op het liberale gedachtengoed van de VVD.

Dijken

Bovendien is volgens Verhagen de PVV ''een partij die zich achter de dijken terugtrekt'', terwijl onze economie erg afhankelijk is van het buitenland.

Hij zei dat niet voor niets ondernemersorganisatie VNO-NCW, traditioneel een bondgenoot van de VVD, al bezorgdheid heeft geuit over de PVV.

VVD-Kamerlid Paul de Krom noemt de opmerkingen van Verhagen ''aperte flauwekul''. De lijn van zijn partij op het gebied van vreemdelingenzaken is al twintig jaar geleden door toenmalig leider Frits Bolkestein ingezet. Die lijn trekt de partij consequent door, zegt De Krom.