AMSTERDAM - Een half miljoen minder Nederlanders gaat deze zomer op vakantie in vergelijking met vorig jaar. Toen gingen nog elf miljoen landgenoten een week of langer weg.

Dat meldt de ANWB maandag. De daling wordt veroorzaakt door de economische crisis en het lage consumentenvertrouwen.

Het aantal vakantiegangers dat in eigen land vakantie viert, daalt met vijf procent tot ruim drie miljoen. Ook het aantal dat kiest voor een buitenlandse bestemming is met twee procent licht afgenomen.

Frankrijk

Voor de acht miljoen vakantiegangers die naar het buitenland gaan, blijkt Frankrijk met ruim anderhalf miljoen bezoekers nog steeds de meest populaire bestemming. Spanje en Duitsland volgen met 950 duizend reizigers.

De sterkste stijger dit jaar is Turkije, dat tien procent meer Nederlanders dan vorig jaar verwacht. Als verre bestemming zijn de Verenigde Staten favoriet.

Vakanties met de auto is dit jaar iets minder populair door de hoge benzineprijzen. Daardoor is een lichte daling te zien in het aantal autovakanties richting Frankrijk. In eigen land wordt vooral gekampeerd. Ruim een miljoen Nederlanders zet deze zomer de tent op binnen de eigen landsgrenzen.