AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang op jaren 1990-stijl, rauwe jeans.

Zowel Martin Margiela als ook de Britse Christopher Kane experimenteerde al met compleet gescheurd, wit of gebleekt denim in 2008. Weliswaar komt deze trend uit het grunge tijdperk in de jaren ’80 van de vorige eeuw met een flinterdunne Kate Moss als toonbeeld. Ook staat misschien de fotoshoot van Gisele Bundchen (V Magazine, 2008) op het netvlies gegrift die door dat ragfijne denim haar naakte, gebruinde huid toonde.

Van Balmain was natuurlijk wel te verwachten dat er een ruw en bleek denim stuk voorbij zou komen in de mix met een gestructureerde top. De nieuwe, jonge ontwerper van Balmain, Olivier Rousteing, zou vast een clientèle waaronder stylist Emannuele Alt hebben overtuigd met deze collectie.

Marques Almeida

Marques Almeida als onderdeel van Lulu Kennedy’s Fashion East catwalk in Londen voor lente/zomer 2012 toonde opvallend veel zichtbare knieën en bovenbenen door gescheurd denim. Deze look met hier en daar een scherp schoudertje of zwevende blouse deed verdacht veel denken aan Margiela of Kane’s outfits van een paar jaar geleden.

De Portugese ontwerpers achter Marques Almeida werkten eerder al voor Vivienne Westwood die kleding hier en daar ook graag uit elkaar trekt voor een rauw rafelrandje. Gebleekte, gescheurde tuniekjes hingen van de lichamen van de modellen over jeans en gecombineerd met beenwarmers in jeansstof.

Maison Martin Margiela

Margiela’s designteam toonde een weemoed naar het grunge tijdperk en die geripte denim look uit 2008. Het Belgische modehuis kan beschouwd worden als anti-fashion en is, naast Japanse ontwerpers, gefascineerd door de deconstructie van kleding.

Opvallend was vooral de onzekere positie van de modellen op de catwalk die hier en daar de kleding zelf bij elkaar moesten houden. Stijver, helderwit denim creëerde een sculpturale top tegen een zwart leren rok, en de algehele look was absoluut conceptueel, maar ook cool.

Style tips

Qua stijl op de straten of geliefd bij bloggers wordt een meer draagbare look waarneembaar, zoals de ‘boyfriend jeans’ of een denim blouse met contrasterende zakjes. Ook wordt een compleet gescheurde jeans gecombineerd met een blazer of zijden blouse met grafische print.

Shorts of een bewerkte denimrok staan ook stijlvol in de mix met elegante, hoge hak en meer klassieke, vrouwelijke top. Maak de denim trend verder af met heel fijne, zilverkleurige sieraden en houd de uitstraling nonchalant.

 

Trend Report: Grungy denim