AMSTERDAM - De Italiaanse keuken wordt door Europeanen als beste keuken ervaren. De Turkse keuken staat op een tweede plek.

Meer dan een kwart van de 25.000 ondervraagde vakantiegangers in 25 landen bekroont de Italiaanse keuken als beste keuken, zo blijkt uit onderzoek van Zoover. De Turkse keuken volgt met 13 procent van de stemmen en ook de Griekse (12 procent), Franse (10 procent) en Spaanse (10 procent) keuken scoren goed.

Bij de Nederlander ziet de top-3 er hetzelfde uit, de Franse keuken schuift echter een plaats naar beneden in de ranglijst van meest gewaardeerde keukens en duwt daarmee de Spaanse keuken uit de top-5. Op vier staat de Duitse keuken met 9 procent, zo meldt het persbericht.

Hoewel de buitenlandse keuken wordt gewaardeerd, neemt 15 procent van de Nederlanders zelf eten mee naar zijn vakantiebestemming. Daarbij moet vooral gedacht worden aan de basis, slechts 4 procent neemt alles van huis mee. Toch gaan gaat meer dan 60 procent meestal uit eten, waarvan het grootste deel iedere dag een hapje buiten de deur eet op vakantie.