BAARN - Mensen in de stad bewegen gemiddeld een kwartier meer dan plattelandsbewoners. Het beeld van het platteland als bewegingsvriendelijk lijkt nu niet helemaal te kloppen.

Dat stelt onderzoeker Delfien van Dyck van de Universiteit Gent. De belangrijkste reden voor dit verschil is dat stadsmensen zich vaker op een actieve manier verplaatsen.

Ze wandelen en fietsen dagelijks ongeveer 15 minuten meer om ergens heen te gaan en wandelen daarnaast ook meer in hun vrije tijd.

Omgeving

Vooral een hoge bevolkingsdichtheid. de aanwezigheid van winkels en openbare diensten en goede verbindingen tussen deze bestemmingen komen de beweging ten goede. Drukte, weinige groen en gevaar bleken niet zo belangrijk. Eerdere onderzoeken in de Verenigde Staten en Australië toonden ook dat volwassenen in de stad meer bewegen.

Bij de inrichting van steden kan rekening worden gehouden met deze factoren. Op die manier zullen mensen in de stad onbewust nog meer bewegen. Op het gebied van sporten bestaat geen verschil tussen de bewoners van de stad en het platteland.