De stylisten van WeLikeFashion vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang op de iets masculiene designer loafer.

Voor een perfecte overgang van winter naar lente of andersom zijn een loafer of brogue geschikt, beiden van origine een mannenschoentje nu veel gedragen door vrouwen. Dit schoeisel is voor lente/zomer 2012 te vinden bij Britse Paul Smith, op de catwalk van Marc Jacobs en zelfs in de couture collectie van Valentino.

Voor een speelse aanpak raadt blogger Leandra van The Man Repeller juist zo’n zebra print loafer van Gucci aan voor dit seizoen. Vooral in de jaren '50 en '70 was de loafer populair, maar deze schoen werd eerst uitgevonden in de jaren '30  door Noren die een slipper begonnen te maken in de mocassin stijl. Terwijl de loafer vroeger vooral bedoeld was voor mannen, is deze platte schoen in het straatbeeld van nu dus vooral geliefd bij vrouwen.

Zweeds label Acne gooit hoge ogen met een zware, gelikt zwarte loafer met de bekende en een veelheid aan franjes. Deze masculiene inslag wordt door hoofd designer Jonny Johansson gecombineerd met chique, minimalistische en lange jassen, vloeiende midi-rokken en uitgesproken kleur.

Valentino

Vooral verrassend is dat Pier Paolo Piccioli en Maria Grazia Chiuri voor een loafer kozen in de couture collectie van het modehuis vervuld van organza, taffeta tot antieke stof vervormd en delicate bloemenprints. Ook lange gewaden werden voorzien van plat schoeisel, waaronder ook een sprookjesachtig chique ensemble met wit kanten jasje en lange rok.

De designers gaven inhoud aan de collectie met referenties aan Rousseau en een jonge Marie Antoinette die vast eigenwijs genoeg was geweest een loafer te dragen. Verder varieerde de loafers van uitgevoerd in wit kant tot zijde met dromerige bloemenprint.

Paul Smith

Als iemand een loafer of brogue in de collectie zou verwerken dan is het wel de typisch Engelse Paul Smith. Het catwalk model die de show opende droeg daarom een smetteloos wit pak met fris witte loafer eronder.

De Paul Smith loafer komt voor deze zomer tevens in een iets hogere variant met uitsneden aan de zijkant van de voet. Ook een tijgerprint loafer was onderdeel van de catwalk show in de mix met een bordeaux rode joggingbroek.

Style tips

Voor een excentriek vrouwelijke look kan een loafer worden gecombineerd met een paar opgerolde jeans, een sokje of een uitwaaierende rok. Ook een kleurrijke skinny past deze opvallende, mannelijke schoen goed.

Verder mogen er bij het dragen van een brogue ook andere masculiene elementen in de outfit terugkomen, zoals een blazer of kostuumjasje. Tot slot wordt de look net iets meer feminien met elegante, verfijnde sieraden.