AMSTERDAM - Het legendarische modehuis Schiaparelli opent na zestig jaar weer haar deuren. In oktober wordt bekend gemaakt wie de nieuwe hoofdontwerper wordt.

In juli gaan de deuren van het modehuis op de Place Vendôme in Parijs weer open, zo meldt Women’s Wear Daily. De eerste collectie zal in maart 2013 gepresenteerd worden, waarbij vooral de nadruk legt op accessoires. Er komt ook een parfum en cosmeticalijn.

Elsa Schiaparelli opende haar eerste winkel in 1927 en verhuisde in 1935 naar een salon in Parijs. Ze was een van de meest vernieuwende en invloedrijke ontwerpers van de twintigste eeuw en een grote concurrent van Coco Chanel.

Schiaparelli lanceerde de kleur ‘shocking pink’ en het parfum ‘Shocking’. Ze werkte samen met grootheden als Salvador Dali en beschouwde surrealisme en dadaïsme als haar grootste inspiratie. Haar modehuis ging in 1954 failliet.

De expositie ‘Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations’ is vanaf donderdag te zien in het MET in New York. De expositie wordt officieel geopend tijdens het Costume Institute Gala.