AMSTERDAM - De Nederlandse modeontwerper Maarten van der Horst ontwierp een collectie voor Topshop.

Zelf omschrijft de modeontwerper zijn collectie met tropische bloemen, Hawaiiaanse prints en surfersinvloeden als 'een ultramoderne esthetische collectie, die verankerd is in het naoorlogse optimisme'. Net als de meeste van zijn ontwerpen is ook het grootste gedeelte van zijn collectie voor modeketen Topshop unisex.

Direct na zijn afstuderen werd Van der Horst door Topshop benaderd. "Tussen alle andere reuzen op het gebied van highstreet-mode in de wereld is Topshop het bedrijf dat altijd met nieuwe ontwerpers bezig is. Het is altijd mijn doel geweest om de gekke ideeën in mijn hoofd om te zetten naar iets wat begrijpelijk is en gewaardeerd kan worden door zo veel mogelijk mensen. Als ik iets haat, is het elitisme. Wat dat betreft is Topshop natuurlijk een perfecte partner", aldus de ontwerper volgens Textilia.

Debuut

De afstudeercollectie van Van der Horst, waarbij hij vanwege gebrek aan financiële middelen gebruik maakte van tweedehands petticoats en een restpartij Hawaiiblouses, viel goed in de smaak bij verschillende modecritici. In de zomer van 2012 maakte hij zijn debuut - wederom met Hawaiiaanse prints - tijdens London Fashion Week en hij verkocht zijn kleding al eens bij Selfridges. Inmiddels heeft hij acht verkooppunten.