AMSTERDAM - Geluk zit in kleine dingen. Een welgemeend compliment doet meer voor het humeur van een vrouw dan seks, shoppen of chocolade, zo blijkt uit een nieuw Engels onderzoek.

Daarnaast zegt 50 procent van de vrouwen dat ze zich veel beter voelt als ze naar de kapper gaat dan als ze een doos chocolade leeg eet. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Britse vruchtensap producent Appletiser hield onder 1.056 volwassen vrouwen.

Bijna twee derde van de vrouwen zegt vrolijk te worden door mooi weer en een derde knapt op door een compliment of een lief sms’je, zo meldt de Daily Mail.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat met name eenvoudige dingen goed zijn voor het humeur. Een derde van de vrouwen knapt meer op van een mooie outfit dan door een fikse vrijpartij en 10 procent voelt zich meteen beter als ze hoge hakken aantrekt.

Zelfvertrouwen

Overigens heeft er goed uit willen zien maar weinig met ijdelheid te maken. Ruim 35 procent van de vrouwen zegt make-up en mooie kleding voornamelijk te dragen om zich zelfverzekerder te voelen. Er goed uitzien geeft hen meer zelfvertrouwen dan een promotie op het werk, een workout of een date.

“Ons leven is zo druk dat we het gevaar lopen geleefd te worden”, zegt relatie-deskundige Pam Spurr. “Daarom is het logisch dat vrouwen zich druk maken over iets waar ze wel controle over hebben, zoals hun uiterlijk. Er goed uitzien maakt je zelfverzekerd, het geeft je het gevoel dat je je leven onder controle hebt.”

Spontaan

“Een spontane actie, zoals een onverwachte lunchafspraak met vriendinnen, heeft hetzelfde effect”, voeg ze er aan toe. “Vrouwen worden geregeerd door hun agenda en hun verplichtingen. Daar even spontaan van afwijken geeft hen een gevoel van vrijheid en controle.”