AMSTERDAM - De Deense ontwerpstudio Jacob Jensen heeft een collectie doodskisten gemaakt die zijn bekroond met een Red Dot Award, een belangrijke Duitse onderscheiding voor designers.

De minimalistische kisten hebben de vorm van een diamant met verschillende facetten. Er zijn drie modellen, waarvan de namen steeds verwijzen naar het aantal facetten dat in het ontwerp is gebruikt.

Het hoogste punt van de kisten ligt ter hoogte van het hart van de overledene en het oppervlak is zo ontworpen dat er een enkele bloem op gelegd kan worden. De kisten zijn volledig met de hand gemaakt en zijn leverbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.

Uitdaging

Studio Jacob Jensen Design ontwerpt al ruim 50 jaar horloges, interieuraccessoires en telefoons en werd bekend door ontwerpen voor onder meer Bang & Olufsen. Hoofdontwerper Timothy Jacob Jensen nam het bedrijf in 1990 over van zijn vader Jacob Jensen.

Jensen werkte ruim twee jaar aan het ontwerp van de bekroonde kisten en vond het een grote uitdaging.

"Onze begrafenisrituelen zijn nog steeds omhuld zijn met taboe en mystiek", aldus de ontwerper. "Maar ik wist zeker dat we een integer en tijdloos ontwerp konden maken waarin plaats was voor traditie.”