AMSTERDAM - Uit recent onderzoek blijkt dat giftige stoffen zijn ontdekt in nagellak met een gifvrij label.

Voorheen bevatten de meeste nagellakken drie giftige chemische ingrediënten; ftalaten, tolueen en formaldehyde. In 2006 kwamen nagellakfabrikanten hierdoor onder druk te staan en in september dat jaar besloten verschillende fabrikanten geen gebruik meer te maken van deze giftige stoffen. De nagellakpotjes werden gelabeld als ‘gifvrij’.

Nu blijkt uit onderzoek van de Commissie voor Controle op Toxische Chemische Stoffen van de staat Californië dat verschillende nagellakken met een dergelijk label toch giftige ingrediënten bevatten. Uit het onderzoek bleek dat 10 op de 12 nagellakken met het label gevaarlijke stoffen bevatten, waarvan 4 nagellakken zelfs zeer gevaarlijke stoffen.

Schade

De stof die werd gevonden verhoogt het risico op kanker, astma, aangeboren afwijkingen en meer. De nagellakken zijn gebruikt door meer dan 48.000 nagelstudio’s waardoor het mogelijk is dat duizenden werknemers en hun klanten schade hebben opgelopen.

Dare to Ware, Cacie, Chelsea en New York Summer, trekken zich niks aan van de beschuldigingen en ontkennen zelfs de aantijgingen. Of de bedrijven aangeklaagd worden is niet duidelijk, zo meldt The Boston Channel.