BAARN - Bijna iedereen weet wat een koortslip is en 40 procent van de Nederlanders heeft er last van. Een koortslip maakt vaak onzeker. Het sociale leven, vooral het liefdesleven, lijdt eronder.

Dat blijkt uit een onderzoek van farmaceutisch bedrijf Novartis, uitgevoerd door Panelwizard onder 1000 Nederlanders.

Een derde van de ondervraagden schaamt zich voor het hebben van een koortslip. Vooral vrouwen worden onzeker wanneer het virus toeslaat. Zowel de koortslip zelf als de witte waas van de koortslipcrème wordt door veel vrouwen als onaantrekkelijk gezien.

Actie

Bijna alle vrouwen komen dan ook direct in actie bij de eerste tekenen van een koortslip. Mannen laten een beginnende koortslip vaker op zijn beloop. Als de koortslip toch doorzet, wordt snel actie ondernomen.

De meesten (60 procent) brengen dan een bezoek aan drogist of apotheek, anderen speuren het internet af op zoek naar een remedie of starten direct met smeren.

Kennis

Ook met de kennis over de koortslip zit het wel goed. Een slechte weerstand, stress en blootstelling aan extreme weersomstandigheden zijn belangrijke triggers voor een koortslip, weten de meeste ondervraagden.

Ook drinken veel mensen niet uit het glas van een ander om besmetting te voorkomen. Dat een koortslipcrème het meest effectief is bij de eerste verschijnselen (tinteling of branderig gevoel) is bij minder mensen bekend.

Zoenen

De helft van de Nederlanders zoent niet met iemand bij wie ze iets verdachts rondom de lippen zien en zoenen niet meer met een koortslip, bang anderen te besmetten.

Bijna een vijfde stelt een eerste date uit vanwege een koortslip. Mannen zijn minder huiverig anderen te besmetten dan vrouwen: een op de zes blijft zoenen met een koortslip.