De stylisten van WeLikeFashion vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang op Mad Men’s Betty Draper in een modern jasje.

Van Christian Dior die een zacht breisel met transparant bloesje over een rok gooide tot het eclectische duo achter Rodarte, de retro look wordt omarmd. Silhouetten vertonen daarom een uitwaaierende rok of een volledig getailleerde vorm.

De serie Mad Men (gestart in 2007) blijkt na afgelopen modeseizoenen nog steeds een onuitputbare inspiratiebron voor tal van grote designers. Daarom duikt de allure van kille, blonde schoonheid Betty Draper weer op qua silhouet en stofgebruik. Zo’n extra feminiene look betekent niet dat de moderne vrouw terugverlangt naar een traditionele rolverdeling, maar deze trend slaat op een nostalgie naar glamour van vroeger met Jackie Kennedy en Marilyn Monroe als stijliconen.

Schelpen, zeepaardjes en Florence Welch die ‘What The Water Gave Me’ song maakte de collectie van Chanel voor lente/zomer 2012 helemaal van nu. Weliswaar kan Karl Lagerfeld die klassieke lijn niet zomaar laten vallen en bracht poederig roze pakjes met hier en daar een bleke parel.

Rodarte

De jonge internet generatie, zoals blogger Tavi Gevinson en Elle Fanning, zijn gek op een mix van periodes en stijlen. Zo werd ook een swingende rok neergezet op zo’n vrouwelijk, gedrapeerd jurkje dat Betty Draper zeker had kunnen dragen.

De damesachtige allure van vroeger in deze collectie was onmiskenbaar met een tweekleurige sweater op geplisseerde, zijden rok. Al waren de silhouetten nog zo nostalgisch, het oceanische kleurgebruik en de schilderachtige prints geïnspireerd op Vincent van Gogh maakte er een modern sprookje van.

Jil Sander

Vlijmscherpe, aansluitende jurkjes en kokerrokken in de mix met zo’n koket hoedje en mysterieus gaas over een deel van het gezicht, maakte deze collectie absoluut retro. Slanke, getailleerde rokken die onder de knie vallen, als ook het bekende poplin shirt, paste verder in dit Mad Men-achtige plaatje.

Weliswaar is het Raf Simon’s vooruitstrevende visie die de collectie naar nu haalde met zo’n geruit jurkje gemixt met een mintgroene pump. Die blik op vroeger kwam vooral naar voren in de elitaire, pure en kunstzinnige houding van de oude meester van weleer die vast trots zou zijn op deze lente/zomer 2012 lijn.

Style tips

Voor een speelse outfit die ook eigentijds is wordt een luchtige sweater gecombineerd met een geplooide rok. Ook het opvallende, ronde Peter Pan kraagje en hooggesloten blouses zijn ideaal voor een damesachtige look.

Geef deze look hier en daar een paar luxueuze sieraden en metallic details voor die glam uitstraling. Kies tot slot voor een rode lipstick en de innerlijke Betty Draper is opgestaan.

 

Trend Report: Retro Vrouwelijk