AMSTERDAM - In aanloop naar de Time 100 maakte Time Magazine maandag haar lijst met de top 100 mode-iconen bekend. Op de lijst staan de meest invloedrijke personages uit de modewereld, zoals ontwerpers, modellen, fotografen en stylisten.

In de top 100 staan de meest invloedrijke mode-iconen sinds 1923, het jaar waarin het magazine werd opgericht.

Op de lijst staan onder andere ontwerpers Giorgio Armani, Coco Chanel en Alexander McQueen, modellen Heidi Klum en Kate Moss, evenals muzes David Bowie en Lady Gaga. Ook fotografen Ellen van Unwerth en Helmut Newton en hoofdredactrice Anna Wintour komen voor in de lijst.

Het tijdschrift beschrijft per icoon de hoogtepunten en invloed van diens carrière. Over McQueen schrijft Time: “In 1996 liet hij de trend van de lage jeans herleven met zijn presentatie van zijn zogenaamde ‘bumsters’ – extreem laag uitgesneden broeken waarbij de bilspleet zichtbaar is – later werd ook de print met schedels dankzij McQueen populair.”

Opvallend is de vermelding van het 25-jarige ontwerpersduo Mary-Kate en Ashley Olsen. De ontwerpsters zijn de jongste op de lijst en staan in de categorie ontwerpers tussen Christian Dior en Ralph Lauren, die al jarenlang dergelijke lijsten domineren.

Tot vrijdag 6 april is het nog mogelijk om te stemmen voor de Time 100 op de website van het blad.