AMSTERDAM - Ondanks beloften van jeansmerken worden in Bangladesh, waar de meeste kleding van jeansmerken gemaakt wordt, jaarlijks nog steeds 100 miljoen paar jeans gezandstraald.

Dat blijkt uit het rapport ‘Deadly Denim’ van de non-gouvernementele organisatie Berne Declaration en de Clean Clothes Campaign dat donderdag in Zwitserland werd gepubliceerd.

De helft van de 200 miljoen paar jeans die jaarlijks geëxporteerd worden uit Bangladesh wordt nog steeds gezandstraald.

De organisaties onderzochten negen Bengaalse fabrieken, waar jeans voor onder meer H&M, Levi’s, C&A, Dolce & Gabbana, Esprit, Lee, Zara en Diesel worden gemaakt. In de fabrieken wordt nog steeds gezandstraald, ondanks de herhaaldelijke beloften en pogingen van merken om een eind te maken aan de praktijk.

Stoflongen

Zandstralen geeft jeans een ‘versleten’ uiterlijk, dat al decennia erg populair is. De techniek kan echter leiden tot de ongeneselijke longziekte silicose, ook wel bekend als stoflongen, doordat werknemers blootstaan aan grote hoeveelheden stof. In het westen is zandstralen inmiddels verboden.

Merken proberen wel iets tegen de praktijk te doen, maar de fabrieken worden nauwelijks gecontroleerd. Het zandstralen wordt vaak ’s nachts gedaan, om zo de weinige controles die er zijn te ontlopen. De fabrieken zeggen anders de deadlines van de merken niet te kunnen halen.

Verbieden

Beide organisatie roepen jeansmerken op om nu voorgoed een eind te maken aan het zandstralen door de fabrieken beter te controleren, minder ‘versleten’ jeans in hun collecties op te nemen en minder strakke deadlines aan de fabrieken op te leggen. Daarnaast roepen ze regeringen op om de verkoop van gezandstraalde jeans wettelijk te verbieden.