BAARN - Mensen voelen zich meer sexy als ze een gevuld glas in de hand hebben. Zolang ze maar denken dat het glas alcohol bevat, voelen ze zich zelf veel aantrekkelijker.

Tot die conclusie komt een groep psychologen van de Université-Pierre-Mendes France in Grenoble op basis van twee onderzoeken. In het eerste onderzoek bevroegen ze 19 mensen in de kroeg, tweederde van hen was man.

De proefpersonen moesten hun eigen aantrekkelijkheid beoordelen op een schaal van 1 tot 7. Hun alcoholinname werd gemeten met een blaastest. En wat bleek? Hoe hoger de alcoholinname des te positiever het zelfbeeld.

Filmpje

In een tweede experiment werden 94 mannen gevraagd om een nieuwe cocktail te testen. De deelnemers werd verteld dat de helft van hen een alcoholisch en de andere helft een non-alcoholische cocktail zou krijgen. Vervolgens werd ze gevraagd om een promofilmpje op te nemen voor de nieuwe cocktail en daarna de aantrekkelijkheid en originaliteit van hun eigen filmpje te beoordelen.

Degene die dachten dat ze alcohol hadden gedronken, beoordeelden zichzelf positief, onafhankelijk van of ze daadwerkelijk alcohol gedronken hadden. De deelnemers die dachten dat ze niet gedronken hadden, gaven zichzelf een lager cijfer. Zelfs als er een flinke scheut alcohol in hun drankje had gezeten.

Smeermiddel

"Uit ons onderzoek blijkt dat het idee dat je alcohol gedronken hebt, je het gevoel geeft dat je aantrekkelijker bent. De alcohol zelf had geen effect", vertelt onderzoeker Laurent Begue.

"Het concept alcohol wordt vaak gezien als een sociaal smeermiddel, mensen voelen zich meer op hun gemak bij anderen."

Buitenstaander

Helaas is het niet zo dat anderen ons dan ook zo positief beoordelen. Een onafhankelijke en nuchtere 'jury' beoordeelde de filmpjes ook. En de mensen die van zich zelf dachten dat ze heel aantrekkelijk overkwamen, werden over het algemeen niet zo gezien.