BAARN - Als er 'minder zout' op een etiket staat, denken consumenten dat een product minder lekker smaakt. Ze zijn dan geneigd alsnog zelf zout toe te voegen. Dit blijkt uit onderzoek van Deakin University.

De meeste mensen eten teveel zout: gemiddeld 9 tot 10 gram per dag, terwijl 6 gram voldoende is.

Dat is slecht voor je bloeddruk, en daarmee voor je hart en bloedvaten. "Een lager zoutgehalte in bewerkt voedsel is nodig en wordt ook aangemoedigd. Consumenten proeven het verschil tussen producten met zout of met een lager zoutgehalte vaak niet eens", zegt Gie Liem.

Etiket belangrijk

De manier waarop de voedselindustrie producten met minder zout presenteert, blijkt wel een belangrijke rol te spelen.

De onderzoekers lieten 50 proefpersonen soepen proeven met drie verschillende hoeveelheden zout erin en drie verschillende etiketten. Na de eerste lepel soep mochten ze zout toevoegen als ze dat nodig vonden.

De proefpersonen vonden soep waarbij vermeld was dat deze minder zout bevatte minder lekker, ook als in deze soep net zoveel zout zat als in de variant zonder ?minder zout? op het etiket. Meer mensen voegden meer zout toe aan de soep die ze niet zo smakelijk vonden. 

Negatieve invloed

"Dit resultaat laat zien dat we voorzichtig moeten zijn met hoe we producten met minder zout in de markt zetten. Een lager zoutgehalte vermelden op een product van een negatieve invloed hebben op de smaakbeleving en het zoutgebruik", aldus Liem.