AMSTERDAM - Maar liefst 63 procent van de Nederlanders mist onderling contact in onze maatschappij. De helft van de mensen zou vaker fysiek contact willen met vrienden en familie.

Zo blijkt uit onderzoek van een huidverzorgingsmerk onder ruim 2.000 Nederlanders.

Volgens 69 procent van de ondervraagden is 'gewoon elkaar zien' nog steeds de beste manier om contact te hebben. Toch geeft twee op de vijf aan er te weinig tijd voor te hebben. Het kunnen delen van verschillende emoties blijkt het meest belangrijk, gevolgd door het kunnen delen van persoonlijke en vertrouwelijke dingen en interesse hebben in elkaars leven.

Ergernissen bij persoonlijk contact zijn wanneer de ander ongeïnteresseerd doet of steeds afgeleid wordt door andere zaken. Maar liefst 81 procent van de Nederlanders noemt het dan ook op zijn zachtst gezegd vervelend dat steeds meer mensen tijdens gesprekken snel afgeleid zijn door hun smartphone (81 procent).

De komst van social media zorgt volgens meer dan de helft van de Nederlanders voor het makkelijker onderhouden van contacten. Bij jongeren is dat percentage zelfs 67 procent. Toch vindt 46 procent van de ondervraagden dat social media voor vluchtiger contacten tussen mensen heeft gezorgd.