AMSTERDAM - Pinterest, een sociaal netwerk dat fungeert als prikbord met beelden, trekt steeds meer aanhangers van Pro-ana, een beweging van mensen die lijden aan een eetstoornis.

Pinterest is een sociaal netwerk waarop de gebruiker afbeeldingen kan spelden, ook wel ‘pinnen’ genoemd. De beelden vormen moodboards met uiteenlopende onderwerpen als mode, fotografie en dieren.

De moodboards zijn openbaar. Gebruikers kunnen elkaar volgen en moodboards delen. Pinterest heeft op dit moment meer dan 10 miljoen gebruikers, aldus de website Jezebel.

Aanhanger van Pro-ana, mensen die lijden onder een eetstoornis, hebben Pinterest ontdekt als platform om beelden van extreem slanke vrouwen met elkaar te delen onder moodboards met de naam ‘Thinspo’, een afgeleide van het Engelse woord ‘thinspiration’.

Dun

'Thinspiration' is bedoeld om elkaar te inspireren extreem dun te worden. Op de moodboards worden ook beelden met teksten als ‘Beloon jezelf niet met eten, je bent geen hond’, en ‘Wees sterk en word dun’ met elkaar gedeeld.

Sinds de officiële lancering van de website in maart 2010 zijn er honderden moodboards met de naam ‘Thinspo’ aangemaakt. Pinterest neemt vooralsnog geen actie tegen de creatie van deze moodboards in tegenstelling tot de netwerksites Tumblr en Facebook die pro-ana acties bannen.