AMSTERDAM - Cosmeticagigant L’Oréal heeft een miljoen euro geïnvesteerd in een project van de Amerikaanse Environmental Protection Agency om alternatieven voor dierproeven te ontwikkelen.

Twintig chemicaliën die in cosmetica worden gebruikt worden door middel van een computerprogramma getest op de effecten die ze hebben op het menselijk lichaam. De computertests zullen uiteindelijk dierproeven helemaal kunnen gaan vervangen.

De EPA ontwikkelde het ToxCast programma in 2007 en ook toen werkte L’Oréal al met ze samen. Inmiddels heeft de Amerikaanse regering al ruim 20 miljoen in het programma geïnvesteerd en testte de EPA al 1.000 verschillende chemicaliën.

L’Oréal werkt mee aan het onderzoek om te zien of ToxCast dierproeven inderdaad helemaal kan vervangen. Laurent Attal, vice-president van de onderzoeksafdeling van het bedrijf, zegt tegen WWD.com dat L’Oréal al 30 jaar onderzoek doet naar alternatieven voor dierproeven. Het bedrijf investeerde daar tot nu toe ruim 600 miljoen euro in.

In Europa zijn dierproeven op cosmeticaproducten verboden sinds 2004. Dierproeven op ingrediënten zijn verboden sinds 2009. Vanaf 2013 mag ook geen reclame meer gemaakt worden voor cosmeticaproducten die op dieren zijn getest. In landen als China zijn dierproeven echter nog steeds verplicht.