AMSTERDAM - Ruim de helft van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig last van een borrelende buik, een opgeblazen gevoel of het vaak naar het toilet moeten.

Zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van een Nederlandse aanbieder van natuurlijke geneesmiddelen onder ruim 2.500 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Maar liefst 51 procent van de ondervraagden kampt regelmatig met darmklachten, waarbij vrouwen (62 procent) daar vaker last van lijken te hebben dan mannen (41 procent). Maar liefst 87 procent van de ondervraagde Nederlanders vindt het echter geen taboe. Van de vrouwen is 90 procent er open over en van de mannen praat 84 procent met zijn omgeving over een borrelende buik.

Taboe

De moeder wordt daarbij vaak in vertrouwen genomen, met 12 procent die de darmklachten met 'moeders' bespreekt. 67 procent praat liever met de huisarts en 21 procent gaat naar de apotheek.

Sporten staat bij mannen op nummer één als activiteit die als eerst gemeden wordt bij maagklachten, gevolgd door sociale activiteiten en intiem zijn. Vrouwen mijden juist als eerst het intiem zijn, met sociale activiteiten en sporten op een tweede en derde plek, zo blijkt uit het onderzoek van VSM Pearls.