AMSTERDAM - Kledinggigant Topshop verkoopt momenteel een t-shirt met een uitspraak van William Shakespeare uit Romeo and Juliet. De naam van de toneeldichter is echter verkeerd gespeld.

Klanten van de Britse modeketen spotten de fout maar al te snel en noemen de fout onacceptabel. Een blogger schrijft op haar website: "Arme Topshop. Ik heb medelijden met ze, maar ik moest stiekem ook wel een beetje lachen om deze stomme fout. Na de hype rondom de t-shirts die vorig jaar bij Topman werden verkocht, zou je denken dat ze nadenken voor ze nog meer mensen beledigen met hun t-shirts."

Daily Mail meldt dat hoewel de fout niet goed te praten lijkt, de algemeen aanvaarde spelling van de naam van de dichter pas in de late 19e eeuw kwam.

"Shakespeare spelde zijn eigen naam op vele verschillende manieren, omdat spelling in die tijd nog heel flexibel was", zo vertelt Shakespeare-geleerde Helen Hackett, hoogleraar Engels aan een Londense universiteit. "De huidige manier waarop zijn naam wordt gespeld is slechts een moderne 'regel'."

Reactie Topshop

De eerste reactie van een woordvoerder van Topshop bleek 'oh mijn god', hoewel even later werd uitgelegd dat ze er al van op de hoogte waren en de t-shirts uit de winkel zouden worden gehaald. De woordvoerder voegde eraan toe dat het om een productiefout ging.

De t-shirts zijn inmiddels van de website gehaald.