AMSTERDAM - Starbucks opent vrijdag 9 maart zijn eerste concept store in Europa. Deze is gevestigd in Amsterdam in de historische Amsterdamsche Bank.

Starbucks The Bank is ontworpen als theaterruimte en beschikt over een 17 meter lange koffiebar als podium en verschillende niveaus die zullen dienen als podia voor lokale bands, poëzielezingen en andere culturele activiteiten.

"Voor deze vestiging heb ik me laten inspireren door de rol die 17e-eeuwse Nederlandse handelaren hebben gespeeld in de verspreiding van koffie over de hele wereld en door de rol die Nederland tegenwoordig speelt op het gebied van ontwerp en creativiteit", vertelt Liz Muller, de ontwerper van het merk.

Transformatie

Meer dan 35 lokale kunstenaars en ambachtslieden transformeerden de kluis van de voormalige bank tot een moderne store onder leiding van de Nederlandse ontwerpster. Zij was vanaf 2009 ook de creatieve kracht achter de eerste drie Starbucks concept stores in Seattle, waar het merk ooit begon.

Laboratorium

The Bank wordt ook een testruimte voor diverse soorten koffie, koffiebrouwmethoden en nieuwe voedselconcepten. Zo is er het Slow Coffee Theater, geïnspireerd door de 'Slow Food'-beweging, die een persoonlijke koffie-ervaring biedt. The Bank is tevens de eerste vestiging in Europa die Starbucks Reserve zal aanbieden. Dit is een lijn met bonen uit steeds één enkel herkomstland die 's werelds meest zeldzaamste en exotische koffie bevat.