AMSTERDAM – Ontwerper Marc Jacobs ligt onder vuur. Niet alleen huurt hij minderjarige modellen in en laat hij die tot ver na middernacht werken, maar nu blijkt ook dat hij de modellen niet betaalt.

De website Jezebel heeft ontdekt dat ontwerper Marc Jacobs zijn modellen niet betaalt voor hun werk, maar hen alleen wat kleding, schoenen en accessoires meegeeft. Daarnaast laat hij minderjarige modellen tot ver na middernacht doorwerken.

Onlangs startte de Council of Fashion Designers of America een campagne waarin er voor gepleit werd dat ontwerpers niet langer modellen boeken die jonger zijn dan 16 jaar.

De meeste ontwerpers hebben zich hier aan gehouden, maar Jacobs, die in de raad van bestuur van de organisatie zit en in 2011 de CFDA Lifetime Achievement Award kreeg, liet toch twee 14-jarige modellen in zijn show lopen.

Voorschot

De CFDA vroeg tevens aan ontwerpers om meisjes onder de 18 jaar niet na middernacht te laten werken. Nu blijkt dat Jacobs het 17-jarige model Hailey Hasbrook meerder nachten tot tegen de ochtend heeft laten doorwerken.

Hasbrook werd niet betaald voor haar werk, maar kreeg een jurk en een paar schoenen, hetgeen een normale gang van zaken blijkt te zijn. Het meisje leeft momenteel van een voorschot van haar agentschap. Het label van Jacobs is eigendom van LVMH, dat jaarlijks miljarden winst maakt. Jacobs zelf verdient miljoenen per jaar.

Kleding

Modellen staan onder enorme druk om deze voorwaarden te accepteren, omdat ze anders helemaal niet meer geboekt worden. In Frankrijk moet Jacobs de modellen die voor zijn Louis Vuitton show werken overigens wel betalen. Daar is dat wettelijk verplicht.

Jacobs reageerde op twitter met de mededeling dat modellen altijd betaald worden met kleding. Wie dat niet bevalt, hoeft niet voor hem te werken.