AMSTERDAM – Arbeiders in fabrieken van Nike, Puma en Adidas in Bangladesh worden mishandeld, geïntimideerd en uitgebuit. Dat meldt de Engelse krant The Observer.

The Observer onderzocht de werkomstandigheden in de fabrieken van de drie sportmerken, die alle drie sponsor zijn van de Olympische Spelen. De krant deed dit samen met War on Want, een Engelse organisatie die iets wil doen aan de armoede in de wereld.

In de fabrieken worden de arbeiders dagelijks seksueel geïntimideerd, geslagen en uitgescholden, zo ontdekte de krant. In een van de Puma fabrieken wordt tweederde van de arbeiders geslagen, geduwd of aan de haren getrokken.

Overwerk

Veel vrouwen die in een Adidas fabriek werken zeggen dat ze gedwongen worden om hun dupatta, de sjaal waarmee ze hun borsten bedekken, te verwijderen. In alle fabrieken worden de werknemers gedwongen om vele uren over te werken voor veel minder salaris dan het wettelijk minimum.

Adidas kleedt voor de Olympische Spelen niet alleen het Britse team, maar ook alle officiële medewerkers. Stella McCartney ontwierp hiervoor een complete collectie. Nike kleedt diverse nationale teams, waaronder die van de Verenigde Staten, Duitsland en Rusland en ook Puma sponsort diverse nationale teams.

Imago

“Deze bedrijven willen aan hun imago werken door sporters te steunen tijdens de Olympische Spelen, maar dan moeten ze er eerst voor zorgen dat ze hun werknemers met respect behandelen”, zegt Greg Muttitt van War on Want.

Nike heeft inmiddels gezegd de berichtgeving zeer serieus te nemen en de situatie in de fabrieken direct te gaan onderzoeken. Ook Adidas zegt enorm geschrokken te zijn en per direct op onderzoek uit te gaan. Puma laat in een reactie weten dat ze momenteel werken een betere beloning voor de arbeiders. Het merk zegt geen bewijzen te hebben voor mishandeling.

War on Want is een handtekeningenactie begonnen om de situatie van de arbeiders te verbeteren.