AMSTERDAM – Urban Outfitters is opnieuw in opspraak. Het Amerikaanse kledingmerk maakte een St. Patrick’s Day collectie waarop de Ieren worden afgeschilderd als een stel zatlappen.

De collectie bevat onder meer een t-shirt met de tekst ‘Kiss Me, I’m Drunk. Or Irish. Or Whatever’, een bierfles met de tekst ‘Leprechaun Piss’ (een leprechaun is een mythisch wezen uit de Ierse folklore) en een petje met een kotsend poppetje en de tekst ‘Irish Yoga’.

Het bedrijf heeft veel boze reacties gekregen van Ierse organisaties in Amerika. Tim Crowley, hoofd van een comité voor Ierse zaken in het Amerikaanse congres, heeft het bedrijf verzocht de verkoop van de artikelen te staken omdat ze volgens hem vooroordelen en stereotyperingen promoten.

Boycot

De Ancient Order of Hibernians in America, de grootste vereniging van Amerikanen van Ierse afkomst, heeft gedreigd met een boycot van Urban Outfitters als de collectie niet per direct uit de verkoop wordt gehaald, zo meldt de website Styleite.

Urban Outfitters kwam eerder in opspraak toen het Amerikaanse Navajo-volk kwaad werd om een zonder hun toestemming naar hen vernoemde collectie van het merk.

Het bedrijf nam toen verschillende producten uit de handel en gaf andere een meer neutrale naam. De Navajo zijn echter inmiddels een rechtszaak tegen het kledingmerk begonnen.