AMSTERDAM - Modehuis Hermès kan haar merknaam in het Chinees ('Ai Ma Shi') bij het China Trademark Appeal Board niet vastleggen, omdat een ander bedrijf in dezelfde tak de naam al als handelsmerk gebruikt.

De Dafeng Garment Company, een bedrijf in Guangdong, legde de naam in 1995 als handelsmerk vast, maar omdat de naam door Chinezen ook voor Hermès wordt gebruikt, vond het Franse modehuis dat zij recht hadden op 'Ai Ma Shi' als handelsmerk. Het Chinese handelsregister gaat niet akkoord.

Volgens Dan Harris, advocaat op het gebied intellectueel eigendomsrecht, is het een stomme fout van Hermès om de naam niet eerder te hebben geregistreerd.

"Veel bedrijven worden in China anders genoemd. Dat moet je ook registreren. Een woord als Hermès is moeilijk uit te spreken, zelfs voor sommige Engels sprekende mensen en wordt dus vervangen door een Chinese naam", aldus Harris tegen WWD.

Hermès registreerde in 1977 de naam Hermès in China. Stan Abrams, advocaat in Beijing, noemt het een klassieke fout en geeft aan dat het vroeger al gebeurde.