BAARN - Kinderen die een 'actieve' spelcomputer hebben waarmee ze kunnen dansen of sporten, gaan niet meer bewegen. Dit blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in Pediatrics.

De onderzoekers gaven 87 kinderen van 9-12 jaar een Wii en twee actieve of passieve spellen. De actieve games waren een dansspel en een spelletje waarin sporten zoals bowlen en boksen werden gesimuleerd.

De kinderen hielden 12 weken lang een logboek bij waarin ze noteerden hoeveel tijd ze besteedden aan de Wii. Ook droegen ze een versnellingsmeter die hun lichaamsbeweging registreerde.

Hoewel de actieve games in de smaak vielen, bleken de kinderen niet meer te gaan bewegen dan de proefpersonen met de passieve spellen. Of ze overgewicht hadden of in een onveilige buurt woonden waar ze niet mochten buitenspelen, speelde geen rol.

Uitleg nodig

Volgens eerdere studies in een laboratorium zouden actieve computergames kinderen wel stimuleren om meer te bewegen. Volgens de onderzoekers speelden de proefpersonen de spellen niet zo intensief als in het lab. Ook compenseerden de kinderen hun activiteit tijdens het gamen door de rest van de dag passiever te zijn.

De onderzoekers denken dat de spellen mogelijk wel zinvol zijn als je er een uitleg bij krijgt over hoe je ze het beste kunt gebruiken.