Op Cosmopinie staan artikelen over beauty, trends en cosmetica ingrediënten. Bodybutters zijn rijke lichaamsverzorgingsproducten met een boter-achtige textuur, een voorbeeld van een bron van natuurlijke boter is de mangoboom.

Mango is op het ingrediëntenlijst van cosmeticaproducten te herkennen aan de botanische naam Mangifera Indica. Van deze vrucht, en van de gigantische boom waaraan deze groeit, kunnen verschillende extracten gebruikt worden in beautyproducten.Mangoboter is wellicht het meest bekende mango-ingrediënten dat gebruikt wordt in cosmetica. Deze eetbare olie die wordt gewonnen uit de grote, platte pitten in de mango's heeft een smeltpunt van boven de 30 graden Celcius, en is daarom bij kamertemperatuur een vaste vorm: boter. Bij lichaamstemperatuur (37 graden) wordt de boter echter vloeibaar en kan dan intrekken in de huid. Mangoboter bevat onder andere vitmine A, E en allantoïne. Vitamine A, oftewel Retinol is een populaire anti-ageing vitamine, omdat het de huidstructuur verbetert en zou helpen de cellen te herstellen. Vitamine E bevordert de elasticiteit van de huid en zou zelfs een beetje natuurlijke bescherming bieden tegen de zon. Allantoïne staat erom bekend de wondgenezing te bevorderen en celdeling te stimuleren. 


Net als bijvoorbeeld kokosolie, dat eveneens een vaste boter textuur heeft bij kamertemperatuur, kan mangoboter zowel in pure vorm worden gebruikt, alswel worden toegevoegd in cosmeticaproducten. Mangoboter is bovendien een zogenoemde niet-droge olie, omdat het weinig meervoudig onverzadigde vetzuren bevat. Dit maakt de boter met name geschikt voor de droge huid of in lipbalsems. De beste kwaliteit mangoboter wordt verkregen door een koude persing, zodat er zo min mogelijk nuttige stoffen verloren gaan tijdens verwerking. Mangifera Indica Root extract is een extract van de wortels van de mangoboom en werkt met name als antioxidant, wat de huid helpt beschermen tegen vrije radicalen. Ook extract van de vrucht zelf, fruitextract, is geschikt voor toepassing in beautyproducten en geeft vooral een lekkere geur.

Mangoboter en extracten zijn veilige ingrediënten, waarvan geen gezondheidsrisico's bekend zijn bij gebruik op de huid. Voorbeelden van gerecenseerde producten met mangoboter of -extractmango

The Body Shop Mango Body Butter – beoordeling door 3 bezoekers: 4.1 uit 5
Dr van der Hoog Mango Meloen masker – beoordeling door 5 bezoekers: 3.7 uit 5Garnier Body Intensive 7days Mango-olie – beoordeling door 3 bezoekers: 4.5 uit 5

Lush Lemony Flutter – beoordeling door 8 bezoekers: 4.0 uit 5