AMSTERDAM - Echtparen die in een vervelende scheiding liggen, moeten voorzichtig zijn met wat ze naar elkaar sms’en. Het schijnt steeds vaker tegen hen gebruikt worden in de rechtszaak.

Berichtjes en informatie in smartphones worden in de Verenigde Staten tegenwoordig steeds vaker gebruikt als bewijsmateriaal in echtscheidingszaken, zo meldt de American Academy of Matrimonial Advocaten (AAML) in Vancouver Sun. Meer dan 90 procent van de Amerikaanse topadvocaten op het gebied van echtscheidingen ziet de afgelopen jaren een trend in het gebruik van dit soort materiaal in de rechtszaal. 

Twee jaar geleden werd er door de AAML al een trend gevonden in de stijging van het aantal bewijzen in dit soort zaken via Facebook-pagina’s.

Nadenken


“We zien veel sms'jes die mensen sturen zonder er bij na te denken. Deze berichtjes worden, in tegenstelling tot nare woordwisselingen, vastgelegd en kunnen tegen je worden gebruikt”, aldus Ken Altshuler, voorzitter van AAML.

Tekstberichten zijn de meest voorkomende vorm van bewijs afkomstig van een smartphone. Ook e-mails, telefoonnummers en oproep- en internetgeschiedenis kunnen als bewijsmateriaal dienen in dit soort zaken.

Oppassen

Altshuler adviseert zijn cliënten om op te passen met Facebook, sms'jes en e-mails. “Slechts de helft van mijn cliënten volgt mijn advies ook daadwerkelijk op. Je moet er bij stil staan dat alles wat je op schrijft door de rechter als bewijsmateriaal kan worden gezien.”