BAARN - Mensen krijgen het warmer als ze romantische films kijken. Dat beweren Amerikaanse onderzoekers.

De onderzoekers concluderen dat mensen romantische films verkiezen boven andere genres als ze het koud hebben. In hun studie onderzochten ze het verband tussen romantiek en warmte en de voorkeur voor filmgenres.

De ene helft van de groep proefpersonen kreeg warme thee en de andere helft koude thee. Daarna werd ze gevraagd een film te kiezen. De voorkeur van mensen die koude thee hadden gedronken, ging uit naar romantische films.

Kamer

Bij een tweede experiment werden de groepen geplaatst in een koude of warme kamer. En dat leverde dezelfde resultaten op. Alleen wanneer de onderzoekers mensen er op attendeerden dat het koud was in de kamer dan kozen ze niet vaker voor een romantische film.

Een derde experiment werd gedaan in een videotheek. Er werd gekeken naar welke genres het meest verhuurd werden en wat voor weer het op dat moment was. Opnieuw bleken mensen vaker te kiezen voor een romantische film als het buiten koud is.

Warmte

De onderzoekers denken dat de associatie tussen warmte en romantiek verantwoordelijk is voor de voorkeur voor romantische films als het koud is. Zij adviseren filmmakers dan ook romantische films in de winter in première te laten gaan.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het blad Journal of Consumer Research.